1934-1935, Almelo
Mimi de Leeuw, dochter van de Almelose slager Arnold de Leeuw en zijn vrouw Louisa Weijl, nam in haar jeugd deel aan het Joodse verenigingsleven. Op deze foto (links) is ze zeventien jaar en staat ze midden-achter in een groep badende Joodse jongeren. Op de tweede foto (onder) zit Mimi op de voorste rij, tweede van rechts.
De Almelosche Joodsche Jeugdvereniging “Legoelom” ontstond in het begin van de jaren 1930 door het samengaan van drie verenigingen. Blijkens verslagen in het Nieuw Israelietisch Weekblad in de periode 1932-1940 organiseerde A.J.J.V. Legoelom avonden met lezingen, voordrachten, toneelstukken, revues en bals. Met jeugdverenigingen van andere killes in Oost-Nederland werden vriendschappelijke betrekkingen onderhouden. In het voorjaar van 1934 kwamen leden van de Deventer vereniging “Tikwas Jisroeil” in Almelo op bezoek, waar ‘na aanbieding van ververschingen, het uitvoeren van een dansje, ’s middags een voetbalwedstrijd [werd] gehouden, die met 2-1 ten voordeele der Deventenaren eindigde.’ In maart 1935 trad het toneelgezelschap van Legoelom op tijdens de jaarlijkse feestavond van de “Damesvereeniging ‘Dowor Touf'” in Hoogeveen. Ze bracht het blijspel “Schlagmonous” ten tonele. Met Poerim 1940 speelde het toneelgezelschap het blijspel “Nathan heeft mazzel” ‘speciaal voor de Almelosche ingezetenen’.
Maar wat betekent ‘Legoelom’? Het was niet eenvoudig de juiste vertaling van dit Hebreeuwse woord te vinden. Liesbeth bood uitkomst: het is de Asjkenazische uitspraak van ‘Voor iedereen’.
De tweede foto suggereert dat Legoelom in 1935 een eigen orkestje had. Nadere beschouwing van de foto door talloze personen deed echter twijfel rijzen. En inderdaad, de foto blijkt – waarschijnlijk op een Legoelom-feest – te zijn geënsceneerd.
John Löwenhardt, 2 februari 2013. Bijgewerkt 25 augustus 2013 met dank aan Liesbeth Molenberg en 11 maart 2017 met dank aan Betty Lievendag en Dirk Hooglandt en mijn zus. Lees ook het verhaal ‘In de navel van het heelal’.